Madarasi Harmonikások Alapítvány Zenekara

 

A múlt század 50-es éveiben id. Geiger István alakított harmonikazenekart Madarason először. A 60-as évek közepén kénytelen volt úttörő fúvószenekarrá szervezni őket a túlélés érdekében. 1964-től tehát nem létezett, közel 40 éven keresztül harmonika-zenekar.

A zenekar Felsőszetivánon alakult, Borsa Bertalan esperes Úr biztatására. Eleinte csak pár gyermek kezdett zenét tanulni, de a község vezetése felkarolt bennünket. Othont kaptunk a Müvelődési Házban. Támogatta a munkánkat az Önkormányzat, s Vancsura Józsefné az iskola igazgató egyaránt. Az Felszöszentiváni Önkormányzat jelenleg is segiti , támogatja a munkánkat.

1992-ben egy iskolai rendezvényen szólalt meg először a zenekar. Egyre több gyermek kapott kedvet a zenéhez, gyarapodott a zenekar létszámban, tudásban egyaránt. A szorgalmas munka meghozta gyümölcsét: egyre szélesebb körben váltak ismertté, szaporodott a fellépések száma. Gyönyörűen ívelt felfelé pályájuk. Külföldön is bemutatkozhattak, Csehszlovákiában, Naszvadon szerepeltek, meghívást kaptak az NSZK-ba-ami akkoriban elérhetetlennek tűnt, de számukra megadatott. Természetesen az élmények újabb gyermekeket vonzottak és lendületet adtak.

Aztán egy szomorú esemény mindent fölborított. Az 1990-es évek közepén id. Geiger István megbetegedett, 1996-ban meghalt. Ezentúl fia két ember munkáját látta el. Vezette a fúvószenekart Madarason, a harmonika-zenekart Felsőszentivánon. Mindkét településen oktatott harmonikát, Madarason, fúvós tanszakon is! Lassan beért a megfeszített munka gyümölcse, megszólalhatott az egyesített harmonika-zenekar. Napjainkban is együtt muzsikálnak a madarasi és felsőszentiváni gyermekek.

2000-ben végképp Madarasra került a súlypont. Borsa Bertalan esperes úr nyugdíjba vonulása után, Geiger István Katymáron és Madarason látja el a kántori feladatokat.

2001-ben Szente Alfonz átvette a fúvós zenekar vezetését.

2004-ben Katymári gyerekek is kezdtek harmonikát tanulni.

2007-ben ellehetetlenült a zenekar élete. Személyi és anyagi feltételek megszüntetése miatt gyakorlatilag működésképtelenné vált. ismét kényszer helyzetbe került. A zenekar létezését a vezető és a gyerekek kitartása mellet a szüleik segítsége is segíti.

 

2015. 10 éves az alapítvány