Kígyósmenti Vadásztársaság

Szervezet hivatalos neve:
Kígyósmenti Vadásztársaság

A szervezet címe:
6456 Madaras, Madarászpuszta tanya 51.

Adószám:
18741496-1-03

 

A Kígyósmenti Vadásztársaság 2017. március 01-vel kezdte meg működését a Madaras község közigazgatási területén. A társaságunk 5269 hektáron folytat vadgazdálkodást, jellemzően apróvadas területről beszélhetünk, de időnként megjelenik nálunk a vaddisznó és a szarvas is.

A Vadásztársaságunknak jelenleg 26 tagja van. A tagság alapvetően madarasi lakosokból, illetve a Madaras községhez szorosan kötődő vadászokból áll. Továbbra is azt szeretnénk elérni, hogy a  település vadászterületén helybéli emberek vadásszanak és dolgozzanak, ezáltal jobban meg tudják becsülni az adott környezetüket.

A Vadásztársaság fő bevételi forrása az őzbakok vadászatából tevődik össze. Jellemzően külföldi vendégvadászokat vadásztatunk a területünkön, de megfordulnak nálunk a hazai vendégvadászok is.

A vadászterületen 48 db apróvadetető található, amelyek a téli időszakban rendszeresen fel vannak töltve takarmánnyal. Így nem csak az apróvad, hanem az őzek is megfelelő táplálékhoz jutnak az ínséges időkben. A Vt. területén még 43 db magasles is elhelyezésre került, valamint több nagyvadetető is, amelyekben lucernaszénát kínálunk fel a téli hónapokban. Ezen kívül több szóró-etetőt működtetünk a területünkön, ahol a vaddisznó és a szarvas is rendszeresen megjelenik.

A Vadásztársaságunk kiemelt figyelmet fordít a vadfajaink védelmére és gondozására is. A Megyei Vadászati Hatóság által meghatározott kilövési tervet igyekszünk teljesíteni, nagy hangsúlyt fektetünk a vadgazdálkodásra, a vadlétszám optimális szinten tartására.

Társaságunk nagyon fontosnak tartja a Madarasi Polgármesteri Hivatallal, a Rendészeti szervekkel és a Madarasi földtulajdonosokkal történő jó kapcsolat kialakítását, ennek érdekében most és a jövőben is igyekszik mindent megtenni.

A társaságunk területe határos a Magyar Országhatárral is. A déli határon felépített kerítés nagymértékben megnehezíti a határ menti vadgazdálkodást.

Sajnos a vadászterületen a nagyvadak, a vaddisznó és a szarvas vadászata teljesen ellehetetlenült. Az országba illegálisan belépő migránsok a rejtőzködésüknek ugyanazon területeket, nádasokat, erdőket használják mint a nagyvadjaink, akik viszont a nyugalmuk megzavarása miatt tovább állnak a területünkről.

Madaras, 2022. szeptember 15.

 

Vörös Gábor
Vt. elnök Kígyósmenti Vadásztársaság