Madarasi Alkotókör

Madarasi Alkotókör

A madarasi hímző-szakkör több mint 40 éve alakult a településen élő idősebb és fiatalabb asszonyokból, lányokból.

A hímzést kedvelők hetente összejöttek és elsajátították egy-egy tájegység hímzésvilágának díszítő motívumait. Az elismerésre méltó terítőket, párnákat, ingvállakat, blúzokat szívesen megmutatták a helyi közösségnek egy-egy kiállításon, tárlaton.

Ahogyan a település népessége fogyatkozott, úgy csökkent a hímzők száma is. Felmerült az igény más jellegű kreatív, díszítő tevékenységet is magába foglaló közösség megalakítására.

A jelenleg hat személlyel működő „alkotó közösség” 2019 januárjában alakult meg. Tevékenységük elsősorban a papírfonás, a horgolás, foltvarrás, a farmer újrahasznosítása, különböző asztali díszek, fal-, és ablakdekorációk készítésére irányul. A munkaműveleteket a közösség tajgai egymástól sajátítják el.

A szabadidős elfoglaltságot jelentő alkotásokból kiállításokat, bemutatókat szerveznek a községi könyvtárban, művelődési házban, általános iskolában. A hímzések és a kézzel készített kis remekművek üde színfoltjai a helyi rendezvényeknek.

A csoport távlati célja között továbbra is ott szerepel az egyedi szín és motívum világú „madarasi minta” újjá élesztése, megismertetése és megőrzése.